Kinderheesheid

Kinderheesheid kan ontstaan door overbelasting of verkeerd gebruik van de stem. Bijvoorbeeld door veelvuldig schreeuwen, keelschrapen of het tè vaak nadoen van “gekke” stemmetjes. Het ontstaan van heesheid bij kinderen kan ook andere oorzaken hebben. Waarom blijft het ene kind wel hees en het andere niet? Factoren zoals allergische aanleg, keel-, neus- en oorproblemen of stress kunnen een rol spelen.
Een hese stem kan de volgende problemen veroorzaken: minder goed verstaanbaar zijn;vermoeidheid na lang praten, keelpijn, blijvende schade aan de stembanden. Belangrijk is om de stem te sparen als de stem schor of hees is geworden. Hiervoor kun je kinderen stembesparende maatregelen aanleren. In onze logopedische behandeling wordt hier ook altijd aandacht aan besteed.

Wat doet de logopedist?

In eerste instantie wordt er aandacht besteed aan het sparen van de stem. Dit heeft al snel een vervolg nodig. Kinderen spelen, fantaseren en maken daarbij soms veel geluid. Dit kun je niet tegenhouden en dat hoeft ook niet. Wel kun je een kind leren op wat voor manier het stemgeluid kan maken. Wij kunnen het kind trainen om de juiste spieren te gebruiken bij spreken, zingen en roepen. Vaak verminderd daarna de heesheid en blijft de stem langer goed. De logopedist gaat ook na of het kind voldoende kan horen. Als een kind niet goed hoort zal het steeds te luid spreken. Dit kan de stem ook overbelasten. Mocht de logopedist meer informatie nodig hebben over de stemstoornis en eventueel het gehoor dan zal er een aanvraag voor een verwijzing naar de KNO-arts worden gedaan.