Spraakafzien

Spraakafzien is het aflezen van klanken van iemands mond, gecombineerd met non-verbale communicatie zoals mimiek en lichaamstaal.

Bij spraakafzien kijkt u dus naar de lippen, de kaak en de tong.
Maar ook naar:
• gezichtsuitdrukking
• lichaamstaal (houding en gebaren)
• context (het hele verhaal)
Dit alles bij elkaar maakt dat u gesproken informatie kunt “zien”.

Door spraakafzien kunt u beter communiceren met horende mensen. Als u woorden niet (goed) verstaat, is het prettig om de informatie die u mist, aan te kunnen vullen door naar de spreker te kijken. Zien wat iemand zegt, is niet gemakkelijk. Maar het is wel te leren.

Om klanken te kunnen aflezen, moet u eerst weten hoe en welk klanken met de lippen, kaak en tong gemaakt worden. Alle klanken worden namelijk op verschillende plaatsen gemaakt. Er wordt niet alleen op woordniveau geoefend, maar ook in  zinnen. Ongeveer een derde van wat iemand zegt, is van de lippen af te zien. Daarom leert u naast liplezen u ook kijken naar de gezichtsuitdrukking en de lichaamshouding.
De logopedist laat u ook zien wat emoties doen met de manier waarop iemand praat. En wat het voor u betekent als iemand snel praat of met een dialect, of niet bekend is met hoorproblemen.
Daarnaast worden praktische zaken besproken zoals het aantal gesprekspartners waarmee u in gesprek bent, zoals de positie waar uw gesprekspartner staat, verlichting.
De logopedist leert u de techniek, oefent met u en geeft u tips.

De training wordt afgestemd op wat u nodig heeft. Meestal is 15 individuele bijeenkomsten van 60 minuten voldoende. Aan het begin van elke bijeenkomst wordt besproken wat behandeld wordt en met welk doel. Daarnaast krijgt u huiswerk mee waar u thuis mee aan de slag kan. Aangezien u iemand bij deze opdrachten nodig heeft, is het gewenst als uw oefenpartner bij een aantal behandelingen aanwezig is.